ZonneweringVerwarmingVerlichtingToegangMultimediaVentilatieRamenKoelingWellnessZonne-installatiesAlarm
Loxone woonautomatisering van zonnewering
Voorzieningen op het vlak van zonnewering worden ingedeeld volgens hun eigenschappen. Sommige functies kunnen tijdens het gebruik elkaar overlappen. De belangrijkste eigenschap is zonnewering voor ramen.
Bij zonnewering is er de keuze tussen externe zonnewering en interne zonnewering. We installeren vooral de externe zonnewering, want deze is over het algemeen beter geschikt voor de elektrische aandrijving.
Rolluiken
Rolluiken worden meestal buiten op de gevel of het raam bevestigd. De rolluiken zorgen voor zonnewering en thermische isolatie, demping van geluid en visuele protectie.
Tegenwoordig worden rolluiken aangedreven met buismotoren, vroeger met linten of snoeren. Rolluiken zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en materialen Rolluiken worden over de ganse wereld toegepast. Rolluiken zijn doorgaans erg robuust en weerstaan nagenoeg alle invloeden van het weer. Een eventueel nadeel kan zijn dat het zicht naar buiten wordt geblokkeerd.
Lamellen
Anders dan rolluiken, kan je met lamellen de hoek wijzigen. Zowel als zonnewering en als visuele bescherming kunnen lamellen gebruikt worden. In tegenstelling tot rolluiken blijft het zicht naar buiten behouden, maar is het wel minder.
Lamellen zijn anders gefabriceerd dan rolluiken, ze worden met koordjes of linten omhoog getrokken en zitten over het algemeen onzichtbaar in een omkasting. De aansturing van lamellen is iets ingewikkelder, omdat de instelling van de hoek van de lamellen iets meer verfijning vraagt.
Afhankelijk van hun grootte, zijn lamellen gevoelig voor wind en in de winter voor bevriezing. Het ontwerp van lamellen en de kleuren zijn zeer uitgebreid, de kleur moet het zonlicht zo optimaal mogelijk reflecteren.
Loxone automatisering van verwarming
Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten warmtebronnen. Olie, verwarming op gas, fossiele energie, allerlei soorten warmtepompen: het aanbod was nog nooit zo groot. Doorgaans kunnen de meeste bronnen van verwarming niet meer dan beperkt worden aangestuurd. Warmtebronnen zijn vaak verbonden aan de buitentemperatuur. Deze manier van werken zorgt voor een aantal vragen. Hedendaagse huizen zijn thermisch in grote mate ontkoppeld van de omgeving. Door middel van isolatie, zonnewering en de vermindering van verbruikte energie is de woning herleid tot een onafhankelijke, minder van de omgeving afhankelijke werking in het huis. Verwarmingsinstallaties die de aangereikte warmte sturen aan de hand van de buitentemperatuur, zijn eigenlijk niet zo bruikbaar voor een moderne woning en kunnen dus zeker niet “Smart” genoemd worden. Het is cruciaal dat de warmtebron kan aangestuurd worden om het volume energie, zowel van de dag en van de nacht, ten volle te kunnen beheren op elk tijdstip van het jaar.
Het gebeurt veel dat bij heel lage buitentemperaturen met veel zon geen verwarmingsvermogen nodig is, terwijl dit ook het geval kan zijn bij doorsnee buitentemperaturen. De buitentemperatuur moet een inferieure rol spelen bij het afregelen van de aangereikte warmte. Investeren in warmtebronnen die niet kunnen worden aangestuurd valt tegenwoordig niet meer aan te raden. De simpelste aansturing van de warmtebron is de aanvoertemperatuur voor afzonderlijke verwarmingscircuits. Aan de hand van ventielen kunnen verwarmingscircuits worden gereduceerd. De aanvoertemperatuur wordt bepaald door de kamer of ruimte met de grootste behoefte aan warmte.
De aanvoertemperatuur wordt het best aangestuurd via de Miniserver of via een bruikbare interface van de verwarmingsinstallatie. In dit geval is een netwerkinterface eerder een foute keuze. Het eigen computernetwerk wordt dikwijls niet goed onderhouden of verandert bij overstap naar een andere provider. De stuurinterface moet beschikken over doelgerichte leidingen, die niet afhangen van andere toestellen zoals netwerkrouters en soortgelijke.
Loxone automatisering van verlichting
Van gloeilamp en tl-lampen tot de tegenwoordige LED techniek: er is veel veranderd in de wereld van de verlichting.
Licht is van groot belang in de woonruimte, om in te werken of om een unieke sfeer op te roepen. Licht heeft in al zijn vormen en variaties een uitgesproken invloed op onze stemming en ons gemoed. Creativiteit kan door lichtkleuren gestimuleerd worden. Kleuren kunnen positieve energie geven maar wist je ook dat bepaald licht voor stress kan zorgen?
Het ideale licht is licht dat zo goed mogelijk op zonlicht lijkt. Tegenwoordig is met behulp van kunstlicht veel meer mogelijk dan vroeger.
LED-producten van Loxone hebben altijd warmwit licht met een zeer hoge, betaalbare CRI hoog in het vaandel gedragen. Beste voorbeeld is een lekkere steak, deze smaakt op zijn best in zonlicht. Met kunstlicht kan men een vergelijkbaar gevoel opwekken.Warmwit licht boven de eettafel is ideaal. Gekleurde verlichting kan je beter mijden bij het eten, voedingswaren zien er snel onsmakelijk uit als ze niet in hun oorspronkelijke kleur weergegeven worden.
Kleuren zijn ideaal om de kamer of ruimte een gepaste sfeer te geven. Ook na het eten kan kleur worden gebruikt om perfecte sfeer in de ruimte op te roepen. Kleur gecombineerd met licht staan voor veel positieve levensvreugde. Een gepast en juist gebruik is van groot belang!
Loxone automatisering van de toegang
Een huis wordt meestal door verschillende mensen betreden. De oplossing op het gebied van toegang moet voor de gepaste personen zo simpel mogelijk zijn en voor onbevoegde mensen zo moeilijk mogelijk zijn.
Momenteel bestaan er heel veel types van toegang. Van biometrische over kennisgebaseerde systemen tot op gegevensdragers gebaseerde systemen: er zijn veel mogelijkheden. Elk systeem heeft zijn pro’s en contra’s. Biometrische oplossingen zijn zeer goed gewapend tegen vervalsing, maar kunnen ook nadelen hebben. Het valt voor dat vrouwen bijvoorbeeld zeer onuitgesproken vingerlijnen hebben, zodat vingerscanners vaak niet geschikt zijn. Codes hebben als nadeel dat ze kunnen worden doorgegeven, maar dit kan ook een voordeel zijn. Een kaart geeft rechten aan de kaart maar niet aan de bezitter.
Het geschikte systeem is voor iedereen anders. Ook hier is de interface van groot belang. Elke geslaagde toetsing moet in het Smart Home functies activeren die op fundamentele wijze bijdragen tot automatisering en kwaliteit. Als bijvoorbeeld niemand thuis is, moeten er heel veel acties gebeuren bij de toegang van de woning. Je kan dit best vergelijken met het starten van een auto: motor, muziek, airco, kortom alles wat nodig is, wordt gestart.
Energie en comfortfuncties kunnen worden geactiveerd.
Loxone automatisering van multimedia
Multimedia is een breed gegeven. TV, films, muziek, amusement. De wereld van multimedia-apparaten staat nooit stil en is constant onderhevig aan veranderingen. De ontwikkeling van deze apparaten is de laatste jaren erg snel gegaan. In 1982 werd de cd uitgevonden. Slechts enkele decennia later is de cd bijna helemaal verdwenen. Ondertussen hebben we naar MP3-bestanden geluisterd.
Momenteel zijn streamingdiensten wereldwijd erg populair. Voor een appel en een ei ligt de de volledige wereld van de muziek binnen oorbereik. Deze technologie biedt fantastische mogelijkheden.
Heden ten dage kunnen we voor alle toepassingen afspeellijsten met onze lievelingsmuziek maken en ze oneindig en overal afspelen.
Wat vooral veranderd is de laatste jaren, zijn de apparaten en toestellen om muziek af te spelen. De ooit erg dure cd-speler is niets meer waard. Wat niemand weet, is dat de aansturing van deze apparaten weinig veranderd is. De sturing is tijdloos. Op het vlak van multimedia worden snel evoluerende technologieën gecombineerd met bestaande technologieën zoals het Loxone Smart Home. De sturing moet zich richten op de fundamentele functies.
Wat een goede afstandsbediening al jaar en dag doet, moet het Smart Home voor multimedia doen in je woning. Waar 4K HD vervangt, moeten steeds modernere toestellen worden toegepast. De muziek uit 30 jaar oude luidsprekers en versterkers is echter nog steeds supermooi. Muziek moet volledig geïntegreerd zijn, video pas wanneer die een vaste plaats heeft ingenomen. Eerst moeten we ons te bezig houden met de aansturing: uitschakelen wanneer de kamer verlaten wordt, tijdens het activeren alles correct instellen en tijdens het gebruik functies van groot belang sturen.
Loxone automatisering ventilatie
Ventilatiesystemen heb je in alle maten en gewichten. In nieuwbouw wordt meestal een centraal systeem gebruikt voor ventilatie. Een gedecentraliseerd systeem wordt vaak gekozen bij renovatie.
Systemen met voordelen en nadelen, zoveel is zeker. Het grootste nadeel van centrale systemen is 9 kansen op 10 de homogenisering van de temperatuur. Als we in de slaapkamer een gezonde slaaptemperatuur willen, in de badkamer een geruststellende warmte en in de woonkamer de meest perfecte temperatuur, dan kan het centrale systeem over het algemeen maar in 1 ruimte de ideale temperatuur bewerkstelligen.
Hoe maak je de juiste keuzes? Van wat zijn deze afhankelijk? Compensatie is over het algemeen alleen mogelijk op grond van het gebruik in de tijd. Als het systeem kan worden aangestuurd, kunnen we de temperatuur afhankelijk van het gebruik influenceren aan de hand van de ingebouwde warmtewisselaars. Een ventilatiesysteem kan feitelijk worden gebruikt om te verwarmen, te koelen en de temperatuur bestendig te houden. Spijtig genoeg heeft een centrale installatie meestal slechts een temperatuur op basis van de aangevoerde frisse lucht. Hierbij is de nodige bedachtzaamheid aangeraden, zodat de woonkwaliteit op het gebied van temperatuur niet tot een druk van de luchtkwaliteit leidt. Het is beter als de ruimtes volgens hun gebruik worden gerangschikt en twee installaties worden in dienst genomen: 1 voor ruimtes met een hogere behoefte aan warmte en een andere voor de slaapkamers.
Als andere oplossing kan ook zogenaamde decentrale ventilatie met warmtewisselaars worden aangewend. Zulke systemen hebben als voordeel dat ze, voor zover ze te regelen zijn, individueel volgens de soortelijke behoeften van de ruimte te gebruiken zijn. Net zoals bij elk ander thema is aanstuurbaarheid ook hier van groot belang. Zonder aanstuurbaarheid kan de ventilatie de temperatuurstructuur kapot maken.
Loxone automatisering van de ramen
Ramen hebben tal van functies. Naast daglicht en de optie om naar buiten te kijken, zorgen ze ook voor ventilatie en functioneren ze als regelaars van de temperatuur. Ramen zijn tot op heden beperkt automatiseerbaar, en amper aan te sturen. Innovaties op het vlak van ramen zijn aan te raden. Ventilatie via het raam is ideaal, ook het elektrisch openen en vergrendelen van ramen is een surplus.
Ramen zijn de zwakke plek in de beveiliging. Aan de hand van raamcontacten en met glasbreukmelders wordt de veiligheid onder controle gehoden. Als dit sensorsysteem op een intelligente manier gebruikt wordt, zijn de mogelijke toepassingen erg groot. Bij regen, kunnen we zien welke ramen nog open staan. De rolluiken kunnen ook misschien automatisch sluiten om te verkomen dat er water kan binnendringen. Alles geheel volgens smaken en goesting.
Loxone automatisering van de koeling
Het gebruik van actieve koeling is sterk afhankelijk van de regio. Koeling waarbij energie wordt aangevoerd om koelte op te wekken, kan zeer verschillend zijn. In warmere streken komt zulke koeling vaak voor, in koudere gebieden is ze quasi onbestaande. Zoals ook bij verwarming is hier de aansturing van cruciaal belang. Dikwijls wordt lucht gebruikt als transportmedium voor de centrale koelfuncties, want bij vloerkoeling met behulp van water treden er vaak condensatieprobleem op, dat heel moeilijk onder controle te krijgen is. Je kan het vergelijken met een koud flesje bier uit de koelkast halen dat beslaat, zo beslaat ook de koelteleiding.
Om schade aan de gebouwstructuur te vermijden, moet condens worden afgevoerd. Actieve koeling is een goeie oplossing in combinatie met de installatie van de ventilatie. Een minder voor de hand liggende manier van actieve koeling is koeling met koelere nachtlucht. De koude van de nacht kan via ventilatiesystemen voortreffelijk in het gebouw worden binnengebracht en daar in de structuur van het gebouw worden opgeslagen om de volgende warme dag te overbruggen. Dit kan alleen maar met een intelligente sturing. Smart Home is hier een perfect oplossing. Koeling zonder Smart Home wordt erg moeilijk, zeker niet wanneer trage media zoals gratis nachtkoelte, hiervoor worden gebruikt.
Passieve koeling ontstaat door intelligente zonnewering. De zon levert bijna 1400 W/m2 afhankelijk van het gebied en het seizoen. Deze energie kan met laag rendement omgezet worden in stroom, gebruikt worden voor warm water of, wanneer ze niet nodig is, dankzij de zonnewering buiten gehouden worden. De verbruikskosten voor zonnewering zijn erg laag, en zonnewering zorgt voor een verhoogd wooncomfort en besparing van energie.
Loxone automatisering van wellnessinrichtingen
Deze lijst kan erg lang zijn. Sauna? Whirlpool? Zwembad? Infraroodcabine?
Cabine met stoom? Er zijn heel veel mogelijkheden, maar het zijn altijd toepassingen met een hoog energieverbuik. Een intelligente sturing kan het comfort verzekeren met een minimum aan energieverbruik. Moet de whirlpool echt de hele week gebruiksklaar op hoge temperatuur zijn om hem een enkele keer per week te gebruiken? Of wordt deze intelligent verwarmd? Eenvoudige stuurfuncties en controle maken met erg weinig techniek mindblowing functies mogelijk. Voor het zwembad kunnen bijvoorbeeld enkele onderhoudswerkzaamheden worden geautomatiseerd: verwarmen, spoelen, filteren, enz.
Als er zonne-energie beschikbaar is kan je het zwembad ermee verwarmen. Dergelijk eenvoudige functies zijn in het Smart Home vanzelfsprekend.
Loxone automatisering van zonne-installaties
Installaties voor zonne-energie bestaan in vele vormen.
Een thermische zonne-installatie kan in een gebied met een grote behoefte aan verwarming erg veel energiebesparing opleveren, op voorwaarde dat er veel dagen met zon zijn. Deze thermische energie kan tot ver in de herfst en ook tijdens de winter dikwijls worden gebruikt om te verwarmen. Een thermische zonne-installatie is heden ten dage een beetje uit de mode. Toch is dit een eenvoudige en ook financieel interessante manier om de energie van de zon te gebruiken. Als in het Smart Home een warmteverdeling geïntegreerd is, kan de gratis energie naar elke ruimte worden overgebracht die geen directe zonnestraling krijgt en dus moet worden voorzien van warmte. Gevolg: de energie is helemaal gratis.
Fotovoltaïsche installaties zetten de energie van de zon om in elektriciteit. Elektrische stroom zal de komende jaren meer en meer een belangrijke rol spelen.
Nog niet zo lang geleden werden elektrische wagens als rariteit beschouwd, maar tegenwoordig rijden meer en meer mensen met elektrische wagens, dit voor honderden kilometers. Voor elektrische energie zijn de verdeling en het juiste gebruik van groot belang. Zonne-energie heeft als cruciaal nadeel dat ze niet altijd beschikbaar is wanneer ze nodig is. Het beheer van energie is nog nooit zo belangrijk geweest. Waar het nu om gaat: energie oogsten en zelf optimaal gebruiken zonder deze te verkwisten. In het Smart Home is dit heel gemakkelijk. Vele verbruikers zijn niet afhankelijk van tijd en kunnen werken als de zon schijnt. Ook het opladen van wagens valt daar dikwijls onder.
Loxone automatisering van alarm
Alarmen zijn van groot belang, in de meest verschillende situaties. Meestal om onze waardevolle bezittingen te beschermen, maar dikwijls ook om de bewoners te beschermen. Alarmsystemen om de bewoners te beschermen, bestaan in twee grote groepen. De eerste is het brandalarm. Het is afgrijselijk dat er elk jaar vele mensen sterven omdat ze niet wakker worden en in hun slaap door rookgassen stikken. Zo een installatie helpt uiteraard ook voor de bezittingen, maar is daar niet voor gemaakt. Een brand kan veel oorzaken hebben. Ondanks alle beveiliging, gebeuren er nog steeds te veel ongelukken die dikwijls vermeden kunnen worden. Hoewel rookmelders in veel landen al een verplichting zijn, wordt dit advies of voorschrift vaak niet opgevolgd. Spijtig genoeg wordt niet nagekeken of rookmelders ook werkelijk geïnstalleerd zijn. Gebruik dus zeker rookmelders. Ze werken autonoom en met een interface naar het Smart Home kan het alarm beter worden tot uiting komen via verlichting, zonnewering en multimedia. Sterven door rookgassen behoort dan binnenkort tot het verleden.
Ook een inbraakalarm speelt meer en meer een belangrijke rol. Wanneer men afwezig is, wordt uw huis met uw waardevolle bezittingen beschermd en worden inbrekers afgeschrikt en weggejaagd. Wanneer men thuis is, is de bescherming van de bewoners de belangrijkste troef. De Loxone-alarmfuncties worden normaal gesproken zo ingesteld dat een inbreker wordt weggejaagd. In de volledige woning wordt een knipperend alarmlicht geactiveerd. De zonnewering gaat omhoog om zoveel mogelijk verwarring te veroorzaken en de bewoners worden op de hoogte gebracht. In het Real Smart Home zitten voldoende sensoren om de alarminstallatie nagenoeg kosteloos te verwezenlijken.
bron: Loxone
bron: Loxone
bron: Loxone
bron: Loxone
bron: Loxone
bron: Loxone
Loxone Smart Home: slim huis
Met het LOXONE systeem kan ik uw woning volledig automatiseren. Van lichtsturingen tot de sturing van uw verwarming. Het automatisch laten werken van rolluiken, blinden of jaloezieën. Koppelingen aan alarm- of audiosystemen is voor dit systeem een koud kunstje. U kan werken met centrale bediening zowel via drukknoppen als met pc, smartphones of tablets. Bent u thuis of op het werk? U bent altijd in verbinding met uw woning via een gebruiksvriendelijke app!
Loxone Home Automation: flexibel en stabiel
LOXONE gebruik ik voor al mijn domoticasystemen. LOXONE is een flexibel en stabiel systeem.
Het werkt op basis van een drukknop gebaseerde bekabeling en is modulair opbouwbaar en uitbreidbaar door de jaren heen.
Loxone en Jecon historiek
2009
Oprichting Loxone
2012
Jecon start met eerste Loxone installatie
2012
2014
2016
Loxone CEO’s Thomas Moser en Martin Öller brengen bezoek aan een van onze werven
2016
2017
Jecon realiseert 2 referentieprojecten voor het Gold Partner programma van Loxone
2017
2017
2018
Jecon realiseert opvolg referentie projecten voor het Loxone Partner programma
2019
Loxone komt uit met nieuwe Miniserver
2019
2020
Loxone maakt revolutionaire audio server
2020
2020
2021
Jecon heeft meer dan 100 installaties in eigen beheer
2022
2022
Jecon BV | Algemene Elektriciteitswerken | BTW BE: 0666.720.491
Jecon Loxone Showroom | Industriepark B4 Bus8 | 2220 Heist-o/d-berg
T. 015 331 306 | info@jecon.be | contact | algemene verkoopsvoorwaarden
